Szabad sétáltatásról és a felelős kutyatartásról

Szabadon kutyázók

Szabadon kutyázók

Nem a rendszeresen sétáltatott, képzett kutya támad rá az emberekre

2021. július 25. - Free Péterhalmi Erdő

A sétáltatás kapcsán gyakran hallani az érvet, miszerint a kutyák veszélyesek, harapnak, megbízhatatlanok. Aztán, ha jön egy kutyatámadás, máris elkezdik vegzálni azokat, akik sétáltatnak. Pusztán azért, mert ők látszanak. Csakhogy pont nem az ő kutyáik fognak támadni, hanem azok, akiket elhanyagoltak, elszöktek, utcán kóborolnak.

Miért támad a kutya?

1. A kutya védeni akarja az élelmét vagy a területét

Az élelmet általában a többi kutyától védik, de vannak olyan kutyák, akik még a saját gazdájuknak sem engedik, hogy elvegye előlük a tálat. Idegen helyen, ha a kutya élelmet talál, akkor megvédi azt másoktól. Az élelemmel kapcsolatos harapások általában a gazdát, családtagokat érik, esetleg más kutyákat (pl. ha több kutya van a családban vagy idegen helyen két kutya egyszerre találja meg az ennivalót). Ezt meg lehet előzni azzal, ha külön eszik a kutya, addig nem engedjük oda a gyereket (ha már kialakult problémáról van szó), illetve, ha kiskorától tanítjuk neki, hogy ne védje be az ételét előlünk (ha szeretnénk, hogy ne alakuljon ki a probléma).

A saját területet, házat, kertet is őrzik a kutyák. Itt is találhatunk többféle reakciót: van olyan kutya, aki csak jelez (ugat), ha valaki közeledik, de aztán simán beengedi az idegeneket és van olyan eb is, aki csak a gazdája jelenlétében enged be idegeneket. 

2. Félelem

Ha pl. egy kutya megszökik otthonról, fél, zavart, nem talál haza, az idegen környezetben megijedhet és támadhat. Ha nincs ott a gazdája a közelben, akitől védelmet remélhet egy számára ijesztő szituációban.

3. Kergetés-reflex

Vannak olyan kutyák, akikben nagyon erős a kergetésre az ösztön, mindegy, hogy bicikli, görkorcsolya vagy közlekedési eszköz, utánafutnak és "levadásszák". Ez nem valódi kutyatámadás, de sajnos végződhet sérüléssel (pl. odakap a kutya a biciklis lábához). Kutyakiképző segítségével le lehet szoktatni az erre hajlamos kutyákat erről (elsősorban a vadászkutyák, de olykor terelőkutyák is hajlamosak rá).

depositphotos_13561580_s-2019.jpg

4. Kötődés-foglalkozás-lemozgatás hiánya

Az udvaron unatkozó, onnan néha kiszabaduló (elszökő) kutya hajlamos az agresszióra. Mivel társállat, ezért a gazdája közelsége és a hozzá fűződő kötődés biztonságot ad neki. Ha viszont elhanyagolják, naphosszat unatkozik az udvarban, aztán esetleg néha-néha kimennek vele egy kört sétálni, akkor odakint elszabadulnak az energiái. A jól megszokott udvar után hihetetlen túlingert jelent az utca, a rét, amilyen izgalmas, olyan ijesztő is a sok új élmény, pláne egy olyan gazdi mellett, aki normál esetben csak néha simizi meg a buksiját, akivel nem összeszokott párosról van szó.

A napi hosszú séta és a rendszeres foglalkozás nem csak lemozgatja a kutyát, de csökkenti az agresszív hajlamot is (még az arra genetikailag hajlamos kutyákban is). Persze ez akkor igaz, ha:

- séta közben a gazdi a kutyára figyel, nem a telefonját nyomkodja, zenét hallgat (ilyet is láttam már) vagy az ebre oda nem figyelve trécsel,

- séta közben a gazdi gyakorol a kutyával: a behívás teszteli, feladatokat ad, új dolgokra tanítja őt,

- nem csak beengedi a futtatóba és rábízza, hogy foglalja el magát, hanem játszik vele, odafigyel rá, rászól, ha szükséges, dicséri, ha kell stb.

A gazdája közelében vidáman szaglászó, nap, mint nap sétáltatott kutya nem fog támadni. 

A rendszeres napi séta során foglalkoztatott, tanított kutya nem fog támadni (az önmagában nem elég, hogy kiskorában járt kutyasuliba, aztán amikor nagyobb, akkor már nem foglalkozunk vele és azt hisszük, ettől már jól nevelt, ez olyan, mintha azt mondanánk, hogy általánosban tanultunk oroszul és ötösünk volt belőle, akkor 30 év múltán nyelvgyakorlás nélkül is jól beszéljük a nyelvet).

A séták során a gazda is tanul: már előre tudja, milyen szituációkból lehet probléma és képes megelőzni azokat (behívja a kutyát, megfogja stb.). Ha rendszeresen foglalkozik a gazda a kutyával, a kutya kötődése biztos lesz hozzá és még feszültebb helyzetekből is ki lehet hívni (pl. ha verekedésbe kerül más kutyákkal, azonnal jöjjön el onnan)

5. Az agresszió agressziót szül

Nagyobb eséllyel támad az a kutya támad emberre, akit a gazdája is agresszívan kezel. Pl. veréssel neveli, ijesztéssel szoktatja le egyes dolgokról (sok helyen pl. még ma is hallok olyat, hogy hozzá kell vágni valamit, ha rosszat csinál vagy láncot kell zörögtetni, hogy kizökkentse), de ide tartozik az is, ha mindenért megszidják, leteremtik, rávágják az ajtót stb.

Az így nevelt kutya félős lesz és ambivalens kötődést alakít ki a gazdájához. Kötődik hozzá, hiszen ez a természete, de nem bízik benne igazán, nem hallgat rá, néha, ha úgy érzi, rosszat csinált, vagy kikaphat, elkerülő viselkedést vesz fel. Pár éve átmenetileg befogadtunk utcáról egy kis tacskó lányt (nem volt hely a helyi telepen és nálunk lakott, amíg keresték a gazdáját), ő például félt a cipőktől és a papucsoktól, kiderült, hogy otthon a gazdi papuccsal "neveli" :( Az ambivalensen kötődő kutya a gazdája társaságában sem mindig kiszámíthatóan reagál, hiszen ott is fél, nehezen kezeli a számára ismeretlen szituációkat és a félelem miatt bizony előfordulhat, hogy odakap. Gyakran pont a gazdáját vagy más családtagokat találva el.

Ha minden kutya pórázon lenne, kevesebb lenne a kutyatámadás?

A kutyatámadások számának csökkentésében nem a póráznak van a legnagyobb szerepe. A pórázon levő kutya sokszor agresszívebb, mert tudja, hogy ha valami zavarja nem tud elszaladni. A szabadon sétáló kora miatt már kicsit félős idős kutyám, ha számára ijesztőnek tűnő kutya érkezik a közelébe, 3-4 méterre kikerüli és békésen továbbhalad, pórázon viszont veszett ugatásba kezd. De más baj is van vele. A póráz másik végén levő gazdi ugyanis gyakran úgy gondolja, a póráz önmagában leveszi a nevelés terhét a válláról. Nem kell rászólni a másik kutyára acsarkodó Bundásra, hiszen pórázon van. Nem akar majd macskát kergetni, nem húz majd veszettül, ha az erdei túrán vadak csapását szagolja ki, nem ránthatja ki magát pórázastól és rohan el séta közben. 

A törvényhozók azonban úgy gondolják, kevesebb lenne a kóbor kutya, ha kevesebben sétáltatnának póráz nélkül. Holott nem ez az ok. Az ok az, hogy a kutyatartók egy része nem felelős kutyatartó. Cukiságból tartják vagy azért, mert megsajnálják, vagy "csak úgy lesz", mert a szomszéd úgy gondolta, nem kéne ivartalanítani Bodrit, mert jár neki a szex. Aztán becsukják az udvarba, adnak neki enni, néha megvakargatják a füle tövét. És akkor még jól járt, mert megszülethetett volna a mezőn már eleve játszótéri keverékként két kóbor kutya ivadékaként embert soha nem látva.

Az a 80-100.000 kóbor kutya nem a gazdájával sétálva szökött meg, hanem az átgondolatlan, felelőtlen kutyatartás eredményeként.

Mi is a kutyatámadás?

Sokan írják a Facebookon, hogy őket vagy a gyereküket "megtámadta" a kutya. Aztán kiderül, hogy szó sem volt harapásról, de még csak fájdalmat sem okozott az eb. Hanem pl. feléjük futott egy kutya, vagy "csúnyán nézett", rájuk ugatott vagy több kutya kergette egymást játékosan és ők ezt veszélyként értelmezték.

Mit tehetünk a kutyatámadás ellen gazdaként?

1. Tanítsuk meg a gyerekünknek, hogyan viselkednek a kutyák!

A legtöbb kutyatámadás (az összes eset kb. 60%-a) gyerekekkel történik. Tanítsuk meg nekik, hogy mit szabad és mit nem tenni egy kutya közelében, illetve, hogy mikor hogyan viselkedik, hogyan reagál a kutya!

2. Ne hagyjuk magára a kisgyereket a kutyával!

Ez nem az a dolog, amit majd magától megtanul a gyerek. Az 0-3 éves korosztályt ne engedjük a felügyelet nélkül a kutya közelébe és kész.

3. Tudassuk a kutyával a falkasorrendet!

Igenis tudnia kell, hogy a gyerek előrébb van a családban, mint ő! Ha domináns viselkedést mutat, szidjuk le! A gyerekkel közösen is játsszunk a kutyával, tanítsuk meg a gyereknek a vezényszavakat, hívja ő is oda, dicsérje meg stb. Vigyük el a gyerekeket is rendszeresen a sétára! Egy óvodás már simán megtanulja a fontosabb parancsokat és a domináns viselkedés alapjait, a kutya pedig ebből megtanulja, hogy a gyerek is "gazdi".

4. Rendszeresen foglalkozzunk a kutyával!

Az elhanyagolt, szökős, unatkozó, a gazdájától félő kutyák válnak agresszívvé.

5. Ne hagyjuk, hogy kiszökjön!

Az utcán kóborló kutya gyakran félelemből támad, az őrzésre tartott fajták pedig gyakran nem csak a kerítésen belüli, hanem a ház körüli részeket, akár az egész utcán is a magukénak gondolva védhetik, ami számos támadás kiváltó oka.

6. Ivartalanítsunk!

Az ivaros kan kutya még pórázon is agresszívebb a többi kan kutyával és ritkán, de a szukák között is előfordul ugyanez. A szökések egy részét is az okozza, hogy az ivaros kan elindul a tüzelő nőstények után, de még a tüzelő lány kutyák között is akad, aki nekiindul megkeresni a kanokat.

7. Ha összeugranak a kutyák, óvatosan lépjünk közbe!

Nem szocializált kutyáknál (ha eddig nem vittük őket kutyák közé), menhelyről származó, még nevelés alatt levő kutyáknál, illetve ivaros kan kutyáknál gyakrabban fordul elő, hogy összekapnak a többiekkel. Ilyenkor mi is megsérülhetünk, ha megpróbáljuk az idegen kutyát lerántani a miénkről vagy a kutyák közé nyúlunk. Ha még gyakorlatlanok vagyunk a kutyák közötti helyzetek kezelésében, jobb, ha olyan hám van a kutyán, ami a hátán könnyen megfogható, így elég ezt megfogni és ezzel kiemelhetjük a kutyát a szituációból.

Emellett a fenti esetekben jobb, ha megelőzzük a verekedések kialakulását:

- tanítással (jutalomfalat, klikker) semlegesítsük a többi kutya jelenlétéből származó feszültséget,
- rendszeresen járjunk kutyatársaságba, hogy a kutyánk tapasztalatot szerezzen, de lehetőség szerint néhány olyan kutyával együtt, akik szelídebb természetűek és egyszerre csak 1-2 idegen kutyával, lehetőség szerint ugyanazzal az ismerős társasággal, így a kutyának lesz lehetősége megtanulni ismerős környezetben, hogyan viselkedjen más kutyákkal,
- ismerjük fel előre a veszélyes helyzeteket és hívjuk be a kutyát.

Mit tehetünk, hogy megvédjük magunkat a kutyatámadásoktól?

 

Magyarországon kb. 80-100.000 kóbor kutya él

Évente kb. 5000 kutyatámadás történik.

Ezeknek a többsége otthon történik (a saját kutyája harapja meg valamelyik családtagot, leggyakrabban sajnos egy gyereket) vagy kóbor (nincs ott a gazda a közelben) kutya támad rá az utcán sétálóra (gyakran a fent említett esetek valamelyike történik, azaz biciklisnek fut utána a kutya, a kutyáját sétáltató kutyájának ugrik neki a kóbor kutya, amit a gazda rosszul reagál le, így ő is megsérül, esetleg az otthonról kiszökött kutya a "saját" területét védi.

Nem a békésen a gazdája mellett sétáló kutyától kell félned, hanem attól, amelyik magában kószál az utcán, amelyiknek nincs a közelben a gazdája.

Arról, hogyan védekezzünk, ha megtámadna minket egy kutya, itt lehet olvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://18keruletikutyasok.blog.hu/api/trackback/id/tr7616635088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2021.07.25. 13:56:29

Kimaradt az a rész hogy mert ragadozó, és simán zsákmánynak tekinti az embert.

Amúgy az alapvetõ probléma az, hogy a média - és ez alapján a közvélemény - valamint a a törvénykezés is nem a tetteket és következményeit veszi figyelembe, hanem az eszközöket.

Pl. ha valaki lõ egyet a levegõbe egy riasztópisztollyal a Deák téren, az újsághír lesz. Ha ugyanitt valakit megharap egy kutya, az nem. Ha valaki mondjuk célba lõ és véletlenül megöl valakit, az jó eséllyel ülni fog. Ha valakinek a kutyája kiszökik a kerítésen és széttépi a szomszéd gyereket, az garantáltan megússza. Az még senkiben fel sem merült, hogy egy nagy testû kutya tartásához ugyanúgy pszichológiai alkalmassági vizsgálat, képzés és vizsga legyen szükséges mint egy lõfegyverhez. Pedig a kutya sokkal veszélyesebb mint a lõfegyver: ez utóbbi nem ássa ki magát a kerítés alatt és megy el emberekre vadászni.

CoolKoon 2021.07.25. 15:20:56

Továbbra is tartom, hogy a kutyatámadások igen jelentős része agresszív fajták tartásából ered, mert pl. az enyhén zakkant tata meg a "hiányos kerítésű" (lol) putris, esetleg a kigyúrt, kopasz maffiózó csőcselék rottweiler-dán dog keveréket, vagy egyéb harci fajtát szerez (neadjisten az utóbbi fajtisztát vesz), aztán nem győznek csodálkozni. Mellesleg azt sem értem, hogy az embert súlyosan megsebesítő/megölő kutyákat miért nem altatják el azonnal, úgy, hogy a költségeket közben a tulajdonosra terhelik rá, tekintve, hogy az ilyen kutya mindenki számára veszélyt jelent. Ja igen, tudom, miért nem: az ostoba, habzó szájú, palotapincsit tartó kocakutyások/állatvédők miatt, akik össze-vissza hadoválnak, és visítanának az ilyenek miatt, mint a vett malac (pedig alkalmatlanságukat elnézve inkább tarthatnának otthon -főleg a panelban- medvét, mint kutyát).
Az a baj, hogy bár van néhány, jól behatárolható kutyafajta, ami alapjáraton is agresszív és veszélyes, de a legtöbb kutyafajtából szintén kerülhetnek ki agresszív egyedek, a rendeleti szabályzás pedig a keverékek miatt (és amiatt, hogy azokat mindenki ingyen elpasszolja lényegében bárkinek) lényegében abszolút használhatatlan lenne.

Motorogre 2021.07.25. 16:01:26

Ha egy 15 kg-nál nagyobb tömegű kutya megharap egy embert , legyen gondatlan emberölési kísérlet a gazda terhére (mindegy hogy a blöki elszökött-e...) és Btk. szerint ítélendő.
Elszomorító néha de rendszeresen olvasni, hogy az unokát védő nagymama életét vesztette kutyatámadásban.
Jack London írja: ha egy alaszkai szánhúzó emberre támad, azonnal lepuffantják - hatásos mód az agresszív gének terjedésének kiszűrésére.

Örömhernyó 2021.07.25. 16:19:32

A kutyatámadások nagy része otthon történik, a kutyabuzi szülő gyerekének az arcát letépi a családi kutyus. Nekem is volt olyan ismerősöm (diplomás ember), aki egy harcikutya fajtájú állatot tartott a pici, épp járni tanuló gyerekkel egy házban, amíg ismertem nem volt baleset, de én ilyen kockázatnak nem tenném ki a gyerekemet. Persze instagramon jól mutat a nyáladzó Stafordshire terrier a pelenkás kislány mellett, lehet vele figyelmet felkelteni. Azt mondják a harcikutya fajták nem veszélyesebbek. Csak hát az izomtömeg, állkapocs ereje olyan náluk, hogy esélytelen, hogy egy ember leszedje a dögöt a megtámadott áldozatról.

A támadások másik nagy része úgy történik, hogy a kutyák az utcán, földúton bekerítenek egy idős embert, gyereket, biciklist és levadásszák.

Én egyszer kerékpároztam egy városszéli úton, két kutya követett, ugatott, kapott a lábam felé, tudtam, hogy esélyem sincs elmenekülni. Gyorsan lepattantam és a kerékpárral védtem magam. Aztán az egyik kutyához teljes erőből hozzávágtam a nehéz U-lakatot, a fején találtam el. Olyan erővel, hogy 20-30 méter után, lefeküdt. A másik elfutott. Odamentem a szenvedő kutyához és addig dobáltam a fejét a lakattal, amíg el nem deformálódott a koponyája és meg nem döglött.

Ha akkor egy idős ember vagy gyerek megy arra, akkor valószínűleg levadásszák a kutyák. Én is nagyon rosszul járhattam volna, ha nincs a kerékpárom kormányán lógó a lakat.

Volt már ember elleni közelharcban is részem sajnos, utcai verekedésben. Az is elképesztő stressz, tudja az ember, hogy ottmarad, ha a másik legyőzi, de legalább egy embernél nagyjából tudtam, hogy milyen távolságot tartsak, milyen sebességgel és milyen testrésszel és milyen szögből támadhat. Volt esélyem elkapni a ruháját, lenyomni fejét, arcon térdelni, a veséjét ütni ököllel. Kutyánál vagy más állatnál teljesen kiszámíthatatlan, hogy mit lép, visszafordulva a háta közepén lévő karomba haraphat, gyakorlatilag egy végtelen módon flexibilis, elképesztően agilis gyilkológéppel áll szemben az ember.
Én küzdősportoltam fiatalon, egy emberrel szemben legalább tudom, hogy ha szétrúgom a térdét, vagy belekönyöklök az arcába, akkor milyen sérülést tudok okozni, mennyire lehet hatásos, mennyire veheti el a kedvét a további támadástól. Vagy akár el is futhatok, ami a legjobb taktika utcai támadás esetén. Kutya elő elfutni se lehet!
Kutyánál még azt se tudom hova rúgjak, annyira gyors, mozgékony. Teljesen más az anatómiája, mint egy embernek.

@midnight coder:
Én a fegyvertartásnál szabott feltételeknél SOKKAL szigorúbb feltételeket szabnék a kutyatartásra. Egy lőfegyver, még ha nem is zárom el, hanem az asztalon hagyom, nem szalad az ember után, nem támad senkire. Ha kiürítem a tárat, akkor teljesen veszélytelen. Ha évente 5000 lőfegyver magától elszabadulna és megtámadna embereket szerte az országban, akkor mindenki ajvékolna a mostani fegyverfóbiás fegyvertartási szabályoknál is szigorúbb törvényekért.
Kutyák esetén meg még vállat se vonnak az emberek. Valamiért a kutya a beteg nyugati társadalmakban szent tehén lett.

Nagyapám is verte agyon a kuvasz keverék kutyáját az ötvenes években, mert rátámadt a nagybátyámra, aki akkor kisfiú volt. Fejszével kapott pár ütést a feje hátsó részére a kutya, nem volt mentegetőzés, hogy jaaaj, ne félj, nem bánt amúgy, meg az ember alkalmazkodjon egy állathoz.
Faterom vadász haverja meg rendszeresen lőtt ki kóborkutyákat, mert elképesztő károkat okoznak a vadállományban.

Az összes kutyatartót olyan felelősségbiztosítás megkötésére kötelezném, ami anyagilag szinte lehetetlenné teszi a kutyatartást.

A környéken elszabadult kutyák ellen egyesek szerint beválik a mérgezett csali. Gazdaboltban kaphatók bizonyos szerek, amik beváltak. Állítólag ;)

Örömhernyó 2021.07.25. 16:32:04

@Motorogre: "gondatlan emberölési kísérlet"

Gondatlan bűncselekménynek nincs kísérlete. Amúgy egyetérek, az agresszív kutyát régen is agyonverték. Nagyapám is fejszével agyoncsapta a saját kutyáját, amikor az megharapta a nagybátyámat. Eszébe se jutott senkinek, hogy a kutya pártját fogja az ember áldozattal szemben.
A felesleges kutya vagy macska szaporulatot pedig vízbe fojtották, lapáttal agyoncsapták vagy élve elásták.

Anyósom kutyája (közepes méretű keverék) rákos lett élete alkonyán, már járni se tudott, a betegség miatt nyilván elment az esze, amikor az utolsó hetekben az anyósom simogatta, nyugtatta, átharapta a kezét a hüvelyk és mutatóujja között. Egy elsorvadt, erőtlen, a haláltól pár napra lévő kutya át tudta harapni egy jó húsban lévő felnőtt nő kezét. Én biztos agyoncsaptam volna a kutyát, amikor rákkal diagnosztizálták. Teljesen felesleges volt szenvedni hagyni.

Vén motoros 2021.07.25. 19:53:21

A fene tudja... Nekem nem volt/nincs kutyám, de az unokahúgomnak teenager kora óta mindig volt egy-egy kutyája. Ő közepes-nagytestű kutyákat tartott, mindre nem is emlékszem, de volt uszkár, schnauzer, ujfoundlandi, bernáthegyi, malamut meg a pokol tudja, mi. Egyik kutya sem bántott, még véletlenül se, még akkor sem, ha egy kicsit birkóztunk. Nem vettem el a kajáját, de szerintem ha szppen kérem, akkor adott volna belőle... Az újfoundlandival az volt az egyetlen gondom, hogy kölyökkorában megszokta, hogy az fotelben az ölembe telepedett. Aztán, amikor akkora lett, mint egy borjú, akkor, amikor a szobaajtóban meglátott, hogy a fotelben ülök, egy ugrással az ölembe vetette magát, persze, fotellel meg kutyával együtt hanyattestem...
Egy hülye, ideges dakszlitól jobban félnék...

élhetetlen 2021.07.25. 20:55:05

Hát, én kivétel vagyok. 68 vagyok, és soha nem éltem át, és nem is láttam kutyatámadást, csak olvastam róla. Kajavédés. Az Öreg akkor már 17 éves volt, anyu beszerzett egy „fajtiszta keverék” kölyköt utánpótlásnak. Ahogy a kicsi kamaszodott, kezdte átvenni az uralmat. Mondtam anyunak, hogy ha látja, hogy a kicsi egrecíroztatja az öreget, pofozza meg egy kicsit. Beállt a rend. 3 méterre egymástól a két tál, az Öreg el kezd enni, aztán átmegy megkóstolni, hogy a kicsi jobbat kapott-e, addig a kicsi eszi az öreg kajáját, és ez több körben, de ezt megérdemelte az Öreg.
Más, az öcsém talált három öklömnyi kölyökkutyát, zuhogó esőben, a 61 út mentén. Hazavitte őket, kettőnek kerestek gazdát, a legkisebbet megtartották. (Ezért lett Pici). Sógornőm mesélte, bárányt sütöttek, a lapockacsontot kivitte az öcsém a kutyának játszani. Két lépcső, és az öcsém nem jön. Kinézett, az öcsém négykézláb, szájában a csont egyik vége, a kutyáéban a másik, húzzák, morognak, és röhögnek.
Picivel volt egy durvább afférom, lejöttek Balatonra, és nagyon meleg volt, tehát az öcsémék lerohantak a vízbe, és nem beszélték meg a kutyával, hogy majd jönnek. A Pici idegen helyen, egy idegen emberrel, hát szabadulni akart. Erdélyi kopó keverék volt, felállva arc arc mellett. Támadta az üvegajtót, én meg védtem, test test ellen, azaz birkózás, de fel sem merült bennem, hogy megharaphat, szerencsére benne sem, és sikerült betuszkolni a szobámba. Ott viszont megtalálta azt a fóliázott ablakot, ami, ha bent ég a villany, akkor olyan, mint egy tükör, és meglátta a másik kutyát. Fel az ágyamra, neki a tükörnek. Na, ezt már meg is ugatta, ezt hallották meg at öcsémék a vízen, és jöttek haza, mert ezek nagyon összevesztek. De még az ágyamról is le tudtam szedni ölben.

Almandin 2021.07.25. 22:40:18

@Örömhernyó: Valóban sok kutya veszélyes az emberekre. Én pl. szeretem a kígyókat. Lehet otthon tartani gabonasiklót vagy királypitont. Ezek kis méretű, nem mérges kígyók. Mégis az emberek többsége jobban fél egy szomszédban tartott, ártalmatlan kis hüllőtől, mint pl. egy agresszív németjuhásztól vagy pitbulltól. Amúgy nem minden kutya agresszív és veszélyes, ez fajtafüggő is. De állítom, évente több ember hal meg kutyatámadásban, mint macskatámadástól, hobbikígyó-marástól, papagájcsípéstől. Valahogy az emberek tudatában nincs benne, hogy a kutyák veszélyesek lehetnek. Az is igaz, hogy sok gazda nem alkalmas a nagyobb testű juhászkutyák tartására.
Kiszökött kutyák minden évben okoznak baleseteket. Valóban, ilyenkor a gazdájuk a felelős jogilag, hogy nem akadályozta meg a szökést.

midnight coder 2021.07.26. 06:27:14

@Almandin: Bizony több. Évente úgy 5000 kutyatámadás történik csak kis hazánkban.
divany.hu/szuloseg/2008/05/09/a_kutyaharapasok_nagy_resze_megelozheto/

jiar 2021.07.26. 09:59:43

Sokat túráztam Németországban, Ausztriában, és minden alkalommal, amikor póráz nélküli kutyával találkoztam az erdőkben, akkor a tulaj azonnal lábhoz rendelte, vagy kérés nélkül, pórázt rakott rá, és mindemellett még elnézést kért, ha esetleg megijesztett vele. Fel sem merült, hogy hagyjon egy esetleges interakciót a kutya és köztem. Itthon, kis számú képzett gazdától eltekintve, még a tulaj van felháborodva, amiért megkérem, hogy tegye pórázra vagy hívja vissza a támadólag fellépő kutyáját. "Mindenkit megugat, de nem bánt, menjek csak nyugodtan." Ezt bátran általánosíthatom az elmúlt évek alapján. Az, hogy az erdőkben egyébként sem lehetne póráz nélkül, senkit nem érdekel. Egyetlen rendőrt, vadászt sem láttam még soha, hogy rászóltak volna túrázókra, elengedett kutyával. Ha nem büntetnek érte, akkor miért ne csináljuk, kit érdekel a másik ember? Itthon a nyugati országokhoz képest rengeteg a kutya. A tartásnak pedig nincs kultúrája, ahogy sajnos sok másnak se. A tendencia romlik, nincs ellenőrzés és felelősségre vonás sem.

Lehet azon vitatkozni, hogy a póráz csökkenti a támadást vagy sem, csak nem látom értelmét. Kötelező és kész. Amíg a kutyatulajok kedélyesen csevegnek, esetleg a telefonjukat nyomkodják, a kutya meg tőlük 20 méterre kóborol, mikor fogja észrevenni, és hogy fog beavatkozni, ha valakit megtámad? A válasz mindkettőre a sehogy. Egy hét alatt 3x támadt rám 3 különböző kutya egy vidéki város olyan területén, ami kijelölt sétáltató, gyalogos sétánnyal körbevéve. A terület több száz méter hosszú, kb. 70-100 méter széles, nem derül ki, hol kezdődik és hol van vége. A gyalogúttól lehetne tisztes távolságban is játszani a kutyával, elférne sportoló, futó, kocogó és kutyás egyaránt, de a kutyások a gyalogút melletti padokra ülve nézik, ahogy a kutya megugatja az arra járókat. Előbb volt sétáló övezet, és utólag került ki a futtató tábla. A városvezetés válasza a problémára... ha szabálytalanságot észlelek, akkor hívjam föl a közterületesek vezetőjét, aki majd kijön valamikor ellenőrizni? Valamikor?! Konkrét támadás esetén pedig a jegyzőnek jelezzem, aki majd jegyzőkönyvbe veszi az esetet. Mindez egy olyan levelemre jött válaszként, amiben megkértem, hogy ellenőrizzék, legalább alkalmanként, hogy miért nem lehet úgy elsétálni a parton, hogy ne ugasson meg legalább egy "gazdátlan" kutya. Miért a gyalogos húzza meg magát, és miért nem lehet megosztani a területet? Én már megkértem őket, hogy vagy kerüljék ki a gyalogutat vagy figyeljenek jobban a kutyára. A válasz 1 esetben elnézés kérés volt, 1 esetben semmi közöm hozzá és egy esetben fenyegetés, hogy legközelebb rám fogja uszítani a kutyát, ha pofázom.

Ne üljünk már fordítva föl a lóra. Ne nekem kelljen már megtanulni, hogy mit ne csináljak. A gazdának kell felelősséget vállalnia, majd a következményeket a kutyája cselekedeteiért. Természetesen nem provokatív viselkedésről beszélek, hanem normális, kulturált emberként való létezésről.

chrisred 2021.07.26. 10:11:46

@Motorogre: A kutyák nagyságrendekkel több ember életét mentik meg, mint amennyit szándékosan ölnek meg. (A kutyák okozta halálesetek döntő többségét a veszettség okozta fertőzés okozza, valójában a szamarak több embert rúgnak halálra a világon, mint amennyi kutya embert öl.)

Ettől függetlenül nem vitás, hogy vannak emberek, akik alklamatlanok állatartásra, mint ahogyan még többen alkalmatlanok gyereknevelésre. De az senkiben nem merül fel, hogy a félrenevelt gyerek felnőttként elkövetett emberölése miatt a szülőket sitteljék le.

midnight coder 2021.07.26. 11:02:07

@chrisred: "A kutyák nagyságrendekkel több ember életét mentik meg, mint amennyit szándékosan ölnek meg."

Nem is lenne baj, ha csak mentõ / rendõr / vakvezetõ kutyákat lehetne tartani. Esetleg nyugdíjasoknak szobacirkálót lélekpótléknak. De a kopaszmercis szõkenõjét sétáltató pitbull elég nehezen indokolható.

chrisred 2021.07.26. 11:05:41

@midnight coder: Nem azokra a kutyákra gondoltam, amelyiknek egyébként is ez a feladata, hanem a kedvtelésből tartott kutyákra.

chrisred 2021.07.26. 11:09:00

@midnight coder: "Kimaradt az a rész hogy mert ragadozó, és simán zsákmánynak tekinti az embert."

Ahogy a haszonállatok többségének nem az volt az eredeti funkciója, amire használjuk, ez a háziasítás. Kihasználjuk egy-egy adottságát, hogy a hasznunkra legyen, ez a teheneknél az, hogy tejet adnak, a birkáknál, hogy nagy a szőrük, és a kutyáknál, hogy fejlett a szociális érzékük.

Örömhernyó 2021.07.26. 11:38:21

@chrisred: Jogilag nevetséges az érvelésed.
A rosszul nevelt gyerekből lett bűnöző felnőttet lesittelik. Sőt, már a beszámíthatóság határát elért fiatal is megy fiatalkorúak börtönébe. Az ember felelőssé tehető saját tetteiért. A kutya meg egy eszköz, nem jogképest. Ha valaki eszközként allatot használ a bűncselekmény elkövetéséhez, az ember büntetendő. A kutyának nincs jogképessége, nincs beszámítási képessége. Ezért a gazdát kellene brutális szigorral büntetni minden, a kutya által okozott kárért. Az alap lenne, hogy a kutyát, amelyik megharapott valakit, el kellene altatni. A közterületen póráz nélkül lévő kutyát ki kellene lőni, le kellene mérgezni, gyepmesternek össze kellene fogdosnia és elaltatni.
Jártam Románia keleti megyéiben, ahol annyi kóbor kutya van, mint a nyavalya. Elképesztő tömegben vannak jelen a városokban is. Magyarország is errefelé halad, balkanizálódik.

Ahogy az ember leszokott arról, hogy a városokban csirkét, tehenet, disznót, lovat, tevét tartson, úgy kellen betiltani a kutyatartást is. Amelyik kutyának nincs funkciója, nem engedéllyel rendelkező mentő, vakvezető, kábítószerkereső kutya, azt ki kellene vonni a forgalomból.

"valójában a szamarak több embert rúgnak halálra a világon, mint amennyi kutya embert öl" - Erre valami hiteles adatot nem ártana hozni, mert ez egy elképesztő állítás. Szamarat nem tartanak tömegesen sehol, eleve a szamár csak meleg, de száraz éghajlaton él meg, Oroszországban például soha nem is tenyésztették, mert az túl hideg és nedves éghajlat. Szubtrópusokon, trópusokon szintén nem él meg, mert túl párás a levegő. Szóval szerinted egy kizárólag mediterrán éghajlaton túlélni képes állat több embert ölne meg, mint a kutya, ami egy mindenhol megélő, tenyésztett, gyorsan szaporodó generalista, közepes vagy nagytestű, falkában élő ragadozó, ami ráadásul a veszettséget is terjeszti. Tudod mit dugj fel és hova...

Sir Gombóc 2021.07.26. 12:26:15

@CoolKoon: régi sztereotípiák gyűjteménye az írásod.
A harci kutyának tartott fajták szinte mindegyike alapjáraton barátságos, családbarát kutyaként van meghatározva a fajtaleírásában. Az agressziót a nevelése, tartási körülmények váltják ki. Ezen fajták egyedeivel foglalkozni kell.
A kistestű fajták sokszor agresszívabb viselkedéséűek, mint a nagy testű társaik.
Abban egyetértek, hogy nem mindenkinek való a kutyatartás. Nem egy berendezési tárgy, amit leraksz a sarokba, ha megunod. Foglalkozni kell velük folyamatosan, de ezt meg is hálálják.
Ismerősi, családi körben van spániel, staffordshire, német juhász is, mindegyiket kenyérre lehet kenni. Ezek közül a legkisebb, a spániel legöntörvényűbb.
Rossz olvasni itt a sok ismerethiányból, félelemből fakadó hozzászólást, a régi korok eszközként használt, annak tekintett egyedek és a társállatként tartottak viselkedésének összemosását.

midnight coder 2021.07.26. 12:26:51

@chrisred: A kedvtelésbõl tartott kutya legalább annyi embert megöl mint amennyit megment. Mert hogy lehet hogy a 90-éves Jucika néninek roppant jó hogy van mellette valami ami mozog, de legalább annyi embernek meg az agyára a szomszéd kutya ugatása.

Sir Gombóc 2021.07.26. 12:30:55

@midnight coder: a kutya nem tekinti zsákmánynak az embert. Adott szituációban rivális félnek, betolakodónak viszont igen. A negatív végkimenetel annak köszönhető, hogy a kutya jobban fel van szerelkezve, mint a legtöbb ember.

Sir Gombóc 2021.07.26. 12:33:42

@Örömhernyó: téged kellene kilőni, kivonni a forgalomból. Ennyi bugyutaságot összehordani.

Sir Gombóc 2021.07.26. 12:35:48

@midnight coder: akkor Jucika néni nem a megfelelő fajta kutyát tartja. Egy megfelelőn tartott, kiegyensúlyozott viselkedésű kutyát észre sem vesznek a szomszédok.

midnight coder 2021.07.26. 12:39:56

@Sir Gombóc: Ha tenyésztõ lennék én sem úgy írnám le a kutyát hogy jó eséllyel megöli a gyerekedet.
Ugyanakkor ha egy kutyát arra tenyésztettek ki hogy más kutyákat öljön, aligha azokat a példányokat tenyésztették tovább amik szelídek, kedvesek, intelligensek.

Azt amúgy el tudom fogadni, hogy vannak olyan szerencsétlenek akiknek van társaságra igényük de nincs társaságuk tartsanak kutyát, de csak olyasmit mint az uszkár. Az átlagpolgár számára minden nem kimondottan társasági fajta kutya tartását fegyvertartási engedélyhez hasonló feltételek mellett tennék lehetõvé, amiben nem csak az illetõ pszichológiai alkalmassága lenne benne de képzés és vizsga is, plusz valami indok hogy mi a fenéért kell neki staffordshire terrier neki és miért nem elég egy yorkshire.

CoolKoon 2021.07.26. 12:40:16

@Sir Gombóc: "A harci kutyának tartott fajták szinte mindegyike alapjáraton barátságos, családbarát kutyaként van meghatározva a fajtaleírásában." - Muhahaha, az, családbarát :D Főleg az időskori demenciára hajlamos rottweiler, ami (emiatt) idővel még a saját gazdájára is rátámad :D

"Az agressziót a nevelése, tartási körülmények váltják ki." - Ekkora baromságot régen olvastam. Akkor is egy fogalmatlan kutyabaráttól, aki szintén azt se tudta, hogy mit beszél.

"A kistestű fajták sokszor agresszívabb viselkedéséűek" - A kistestű fajták valóban elég gyakran agresszívek, de olyan alantas, patkány módon támadnak. Az ő támadásaikat jóval nehezebb előrejelezni (és egy jól irányzott rúgással "kezelni"), mint a nagytestű kutyákét, amelyek kifejezetten támadó pózt vesznek fel.

"családi körben van spániel" - Az mióta számít harci kutyának? o_O

A német juhász kimondottan jól idomítható, ezért is népszerű rendőrkutya. A staffordshire viszont már neccesebb.

"a régi korok eszközként használt, annak tekintett egyedek" - looool még hogy régi korok....egy fenét! Ezek az idióta beidegződések a mai napig megvannak, és ezt a számtalan (heti szintű) kutyatámadásról megjelent sajtóhír is megerősíti. Na meg persze a rögvalóság is, ami persze a fellegekben járó bölcsésztípusok úgyse érzékelnek.

midnight coder 2021.07.26. 12:43:42

@CoolKoon: A rögvalóság az, hogy a paraszt a telke köré nem csinál rendes kerítést, inkább szerez egy-két korcs kutyát ami elriasztja a betörõket. Mármint persze elvben, mert a gyakorlatban az aki be akar menni az be fog, ráadásul akik ezzel foglalkoznak azok kimondottan jól értenek a kutyák deaktiválásához.

CoolKoon 2021.07.26. 12:54:34

@midnight coder: "a paraszt a telke köré nem csinál rendes kerítést" - Ez igaz, de alapesetben ezzel sincs feltétlenül gond, a környéken, ahol lakok, szintén vannak ilyenek. Mivel ezek a kutyák ki-be járkálnak, és az idejük elég jelentős részét az utcán tölti, emberek társaságában, ezért általában nem szoktak agresszívek lenni és veszélyt jelenteni másokra. Na most hogy ezek mennyire védenek a betörők ellen, az egy más kérdés, de azt vettem észre, hogy a kerítés mögött azért szoktak ők ugatni rendesen.

Sir Gombóc 2021.07.26. 13:03:45

@midnight coder: ha egy kutyát arra tenyésztettek ki hogy más kutyákat öljön

Más kutyákat, nem embert! És nem mindegyik fajta lett erre tenyésztve, hanem munkakutyának, de a fizikai adottságaik alkalmassá teszik erre is.

Sir Gombóc 2021.07.26. 13:11:55

@CoolKoon: aki nem tudja, mit beszél, az te vagy. Mondom, sztereotípiákból építkezel.

Az mióta számít harci kutyának? o_O

Tudod, új bekezdés, új gondolatmenet.
Nem biztos ám, hogy az a rögvalóság, amit te annak gondolsz. Azok csak a te személyes tapasztalataid, másoknak meg más tapasztalatai vannak.

CoolKoon 2021.07.26. 13:40:34

@Sir Gombóc: "Mondom, sztereotípiákból építkezel." - Hát peeeersze, a sztereotípiák miatt volt az ismerős szüleinek két-három kutyája közül a rottweiler az EGYETLEN, amit MINDIG elzártak, ha vendég jött. Meg a sztereotípiák miatt mondta az unokatestvérem azt, hogy nem akar kankutyát venni a nagytestű agresszívebb fajtákból, "mert azok mindig csak egy embert ismernek el alfahímnek/gazdának, és mi lesz, ha épp nem leszek otthon" (gondolom, nem hiányzik neki, hogy a feleségének és a gyerekeknek a szomszédban kelljen aludniuk). Fogalmad sincs, hogy miről beszélsz, és hiába okoskodsz a paneledből, csak a hozzád hasonlókat tudod meggyőzni a marhaságaidról. Gondolom, ugyanaz a fajta lehetsz, mint ami a medvék gyérítése ellen is tiltkozik, mivel "a medve sosem támad emberre, kivéve ha a bocsait védi" (muhahahaha).

"Azok csak a te személyes tapasztalataid" - Ja. Meg az ismerőseim, meg a rokonaim tapasztalatai. Meg az apáméi, aki (végzettségét tekintve) állatorvos volt, és csak úgy mellesleg hatalmas kutyabarát is. Érdekes, hogy az általad ártalmatlannak hazudott, harci kutyafajtákat általában még ő sem merte megsimogatni, pedig ő aztán igazán végigsimogatta volna az utca összes kutyáját is.

Almandin 2021.07.26. 13:47:12

@midnight coder: Valóban így van. Csak ezzel az a gond, hogy nemcsak a betörőt deaktiválhatja a kutya, hanem a környéken elhaladókra is veszélyes. Rossz kerítés esetén kijuthat és megtámadhatja őket.
Én láttam már olyat is, hogy a nagytestű kutya majdnem átugrotta a kerítést, mert olyan erős volt. Ez a gazda felelőtlensége.
Rengeteg kutyatámadás amiatt következik be, hogy a kutya kiássa magát a kerítés alatt és megszökik. Sokszor a ház előtti részt is a territóriumának tekinti és szegény arra járó gyalogost megmarja, rosszabb esetben úgy széttépi, hogy belehal, vagy megnyomorodik.

AlexAston 2021.07.26. 14:00:28

Kötelező a nyakörvet póráz. Pont.
Mit kell ezen vitatkozni?
Lakott területen, azon belül a Halmi erdőn belül is csak így szabad sétáltatni. Az, hogy kb. 50% nem így teszi, az persze más dolog.

2 hete barátom elutazott és 3 napig én sétáltattam a közepes termetű keverék kutyáját a Halmi erdőben. Pórázon persze, és kaki zsák is volt nálam (ez is megerne egy posztot).
Erdő mellett jön egy dagadt nőci, a nagy termetű dobermanja előtt sétál 10m-el. Doberman persze morogva szalad felénk, én meg temetem a barátom kutyáját. Össze is kapnak, megy a nyűszítés, majd kiderul, hogy a kis korcs elkapta a doberman száját alul, és nem ereszti. Nőci persze kétségbe van esve. 1-2 perc múlva elengedi a kutya, a támadó "nagykutya" pedig fülét, farkát behuzva odébb áll. Kérdem a nőtől, hol a póráz, és hogy mint látjuk, a nálam lévő kutya csak védekezett. De ő felháborova csak annyit mondott vagy 3x, hogy ez egy vadállat. Mit lehet tenni az ilyen idiótákkal?

valamilyennev 2021.07.26. 14:14:06

"Lakott területen, azon belül a Halmi erdőn"
A Halmi erdő spec. külterület, tudtommal a Pilisi Parkerdő felügyelete alá tartozik. Ezt azért állítom ilyen biztosan ,mert a polgármester a pandémia alatt nem tudott ide maszkkötelezettséget előírni.

Örömhernyó 2021.07.26. 15:09:32

@CoolKoon: A betörőtől védő kutya mítoszával le kellene számolni egyszer s mindenkorra. Ma már aki betörésre adja a fejét, az felkészül riasztókra, kamerákra, kutyákra, távfelügyeletre, biztonsági nyílászárókra is. Kutyát kiiktatni könnyebb, mint az összes többi berendezést. Nyilván az alkalmi tolvajt esetleg elgondolkodtatja, de aki tényleg be akar menni valahova, annak a kutya nem akadály. Sőt, ellopják a házőrző kutyát is, ha az is nagy értéket képvisel.

@Sir Gombóc: Kisebbségellenes, nyilas, náci kiszólásod miatt ki kellene vágni téged a blogponthu-ról. Tipikus példája vagy a kutyabuziknak, akik tagadják a kutyák okozta károkat, elmismásolnák az általuk jelentett veszélyeket. Emberek megölésére szólítasz fel, csak mert nem értenek egyet veled.

Alap lenne, hogy kutyát kizárólag rövid pórázon lehessen közterületre vinni, szájkosárral. Ez a minimum lenne. A következő lépés lehetne a nagytestű, veszélyes, harci fajták betiltása. Illetve tartásukat olyan szigorú engedélyhez kellene kötni, ami vetekszik a lőfegyvertartás engedélyével. Tenyésztésüket olyan szigorúan kellene szabályozni, mint a lőfegyvergyártást, kereskedelmet.
Egy hétköznapi embernek semmi szüksége egy harci kutyára vagy olyan nagytestű kutyára, mint a dobermann, rottweiler, dan dog, boxer.

Magyarország balkanizálódik, ennek jele a szabadon lévő kutyák megjelenése, kóbor kutyák tömeges elterjedése. Románia, Ukrajna szintjére süllyed az ország ebben a tekintetben.

Sajnos Magyarországon az emberélet közel se olyan érték, mint fejlett társadalmakban.

CoolKoon 2021.07.26. 15:30:29

@Örömhernyó: "A betörőtől védő kutya mítoszával le kellene számolni egyszer s mindenkorra." - Ez nem mítosz. Nyilván ha valakire "rádolgoznak" a titkosszolgálatok (pl. mert hirtelen "kegyvesztett" lett, és a kémszoftver nem elég), esetleg a feketepiacon is értékes műtárgyakat tartogat otthon, akkor a kutya egyáltalán nem segít. Viszont egyedül élő nyugdíjasoknál (igen, az "öregezők" ellen) NAGYON sokat tud segíteni, ahogy az apró lopások ellen is. És nem feltétlenül arról van szó, hogy széttépje a potenciális betolakodókat (mint ahogy azt nem egy, veszélyes dögöt tartó, túl sok akciófilmet néző bunkó képzeli), hanem leginkább arról, hogy "jelezzen" (ugasson), ha baj van (ezért is ostoba "nípszokás" elintézni a szüntelen ugatást azzal, hogy "a kutyának az a dolga, hogy ugasson"; nem, az a dolga, hogy csak a szükséges esetekben ugasson).

"Az alap lenne, hogy a kutyát, amelyik megharapott valakit, el kellene altatni." - Nem is értem, hogy ezt miért nem így csinálják. Bár imádom a kutyákat, egy rám támadó kutya esetén a legkisebb lelkiismeret-furdalásom nem lenne, amikor elővenném a bicskámat.

"A következő lépés lehetne a nagytestű, veszélyes, harci fajták betiltása. Illetve tartásukat olyan szigorú engedélyhez kellene kötni, ami vetekszik a lőfegyvertartás engedélyével." - Ennek nem sok haszna lenne. Egyrészt tudjuk, hogy már most mi megy az orvvadászok kedvenc fajtáival, másrészt pedig ott vannak a keverékek, amik ugyanolyan veszélyesek lehetnek, és törzskönyv se kell hozzájuk.

CoolKoon 2021.07.26. 15:33:45

@AlexAston: "Mit lehet tenni az ilyen idiótákkal?" - Egy fénykép/videofelvétel+bírság kombó talán némiképp segítene...

CoolKoon 2021.07.26. 15:38:12

@Almandin: "a ház előtti részt is a territóriumának tekinti és szegény arra járó gyalogost megmarja, rosszabb esetben úgy széttépi, hogy belehal, vagy megnyomorodik" - Mellesleg az ilyeneket azonnal, ott helyben agyon kéne lőni, vagy el kéne altatni. Hiába magyarázza akár száz meg száz ostoba, magát kutyabarátnak hazudó komplett idióta, hogy "rosszul lett nevelve", a lényeg, hogy a járókelőket megtámadó/halálra maró kutya veszélyt jelent a környezetére nézve, és mint ilyen, mennie kell.

Szőrös Kaméleon 2021.07.26. 15:57:26

Egyetértek azokkal, akik a kutyatartást a végletekig szigorítanák és veszélyességét egyenértékűnek tekintik a lőfegyverek tartásával.

Más: Az ultrahangos kutyariasztó mennyire hatásos? Van valakinek tapasztalata?

Almandin 2021.07.26. 17:24:48

@CoolKoon: Egyetértek. Emiatt rossz, hogy nem lehet önvédelmi fegyvert tartani, mert ilyenkor gyorsan le lehetne lőni a támadó ebet. Amúgy a gazdája az, aki jogilag a felelős, ilyen esetben a gondatlanságból okozott emberölés/testi sértés valósul meg, az elkövető az állattartó ember. Másrészt a károsult, ha túléli az esetet, beperelheti kártérítésre is a gazdát. Ha súlyos az egészségkárosodás, és pl. jelentős munkaképesség-csökkenést eredményez vagy eltorzul az illető külseje, tízmilliókra is rúghat az összeg. Ezt kellene megfontolni minden kutyatartónak, aki nem veszi komolyan a kutyája veszélyességét másokra.

Almandin 2021.07.26. 17:27:30

@Szőrös Kaméleon: Szerintem csak a veszélyesebb fajtáknál kellene ilyet előírni. Vannak szelíd fajták is, mint pl. a basset hound vagy a labrador, ott nyilván nem kellene ilyen korlátozást előírni. De még náluk is kell a gazda részéről felelősség, óvatosság.
Az a fő baj, hogy a magyar mentalitás eléggé felelőtlen. Ez látszik a maszkviseléshez való viszonyulásban, a közlekedési morálban, de az állattartásban is.

AlexAston 2021.07.26. 18:04:44

Nézem ezt a blogot, és úgy látom, pár napja indult, mert hosszú évek szabálytalanságai után a Közterület Felügyelet, nagyon helyesen, szankcionálja a póráz nélküli kutyasétáltatást.
Érdekes, hogy mindenféle összeesküvés elmélet olvasható az első posztban, hogy miért történt ez. Az fel sem merült, hogy pl. sima állampolgári bejelentés történt.
És több poszton keresztül most kezdődik a magyarázkodás, pedig szerintem kilóg a lóláb.

Póráz kötelező? Kötelező?
Nincs hol elengedni "szegény" kutyákat? Dehogynem. 2 éve adták át pont a kérdéses Halmi erdőben az 1,7 hektáros zárt kutyafuttatót. Oda kell vinni őket.
erdeiprogramok.hu/2019/05/10/elkeszult-a-fovaros-elso-erdei-kutyafuttatoja/

Nincs itt semmi látnivaló, tessék kérem osztani...

CoolKoon 2021.07.26. 21:16:51

@Almandin: "Amúgy a gazdája az, aki jogilag a felelős" - Ez mind szép és jó, csak attól, hogy a gazda börtönbe kerül, meg súlyos tízmilliókat kell kártérítésként akár élete végéig fizetgetni, még a kutya továbbra is veszélyt jelent az emberekre, akár sima járókelőkre is.

Almandin 2021.07.26. 23:06:50

@CoolKoon: Úgy tudom, elaltatják azokat a kutyákat, akik súlyosabb támadást, halált okoztak.

CoolKoon 2021.07.27. 00:06:22

@Almandin: Én meg úgy tudom, hogy nem feltétlenül.

élhetetlen 2021.07.27. 00:23:14

@Örömhernyó: Az embereket mi alapján kategorizálod veszélyesnek, vagy veszélytelennek, anélkül, hogy ismernéd őket? Boxer, veszélyes. Még főiskolás voltam, felmentünk az egyik csoporttársamhoz. Boxere volt, nagyon barátságosan fogadott bennünket. Egy idő után megkérdeztem, hogy rágyújthatok-e. Persze, mondta nevetve a házigazda. Rágyújtottam, a boxer odajött, nem tépett szét, nem evett meg, csak egy laza mancsmoztulattal kiverte a cigit a kezemből. Hú, de veszélyes, nincs létjogosultsága.

élhetetlen 2021.07.27. 01:09:40

@Örömhernyó: „A közterületen póráz nélkül lévő kutyát ki kellene lőni,”. Ja. egyik baráti családnak az irodája földszinten volt és a két kutya ott hevert a sarokban. Az egyik ügyfél nem csukta be rendesen az ajtót, a kicsi lelépett. A gazdi utána, és amíg üldözte, kapta a miért engedte ki megjegyzéseket. Miért? Hogy futhassak utána. De jó lenne, ha sok ilyen lenne, mint te, fegyvertartási engedéllyel, aki kilőhette volna a több százezerbe kerülő kutyát, (megvétel, iskoláztatás).
„úgy kellen betiltani a kutyatartást is. Amelyik kutyának nincs funkciója, nem engedéllyel rendelkező mentő, vakvezető, kábítószerkereső kutya, azt ki kellene vonni a forgalomból.”. Esetleg a macska, papagáj, hal, tengerimalac, stb. tartását is, mert nem haszonállatok, esetleg a szobanövényeket is be kellene tiltani, mert nem haszonnövények? Szerintem téged kéne kivonni a forgalomból.

élhetetlen 2021.07.27. 01:58:28

@Sir Gombóc: „kiegyensúlyozott viselkedésű kutyát észre sem vesznek a szomszédok.”. Ezt megerősítem. Egy emelettel alattam volt egy puli. Csak azért tudtam, hogy van, mert mikor nagyon meleg lett a déli fekvésű lakás, akkor nyitott ajtónál kiengedték a lépcsőházi hűvösebb kőre. Mentem haza, átléptem rajta, ennyi.
A nevelés. Magyar vizsla, rendesen kiképzett vadászkutya, hazai és nemzetközi díjakkal (nem szépségverseny, hanem ügyességi, behozási versenyek). Jöttek fel a barátommal, és érezhető volt a fagyos hangulat köztük. Mi történt: A kutya, mikor kiszállt a kocsiból, elvakkantotta magát, pedig ezt városban nem, csak terepen szabad. Szegény kutya negyed órán keresztül magyarázta testbeszéddel, hogy tudja, aztán besegítettem szóban, és a gazdi megbocsátott.

élhetetlen 2021.07.27. 02:26:03

@AlexAston: Okos. Vidd el a kutyádat a harmadik, vagy negyedik kerületből naponta kétszer a tizennyolcadikba. Ennyire tellett agyilag?

chrisred 2021.07.27. 05:57:53

@Örömhernyó: "A közterületen póráz nélkül lévő kutyát ki kellene lőni, le kellene mérgezni, gyepmesternek össze kellene fogdosnia és elaltatni."

Jogilag nevetséges, amit írsz. Más tulajdonában okozott kárért mindenkinek felelőssége van helytállni, akkor is , ha az egy kutya.

Sajnos, nem találtam a neten arról hiteles adatot, hogy a szamarak hány embert ölnek meg évente, de jól látod, pontosan az a lényeg, hogy a szamár nehezen szelidíthető, nagy termetű állat, ami egyedenként nagyobb veszélyforrás, mint a kutya. A kutya, hiába él belőle mintegy félmilliárd a íFöldön, évente százas nagyságrendű halálesetet okoz szándékosan. (Direkt leírtam, hogy nem számítom ide a veszettség terjesztésével okozott haláleseteket.)

viccmagazin.com/hu/erdekessegek/20-allat-amely-a-legtoebb-embert-oeli-meg-a-foeldoen-az-1-megrazo-lesz

chrisred 2021.07.27. 06:03:08

@CoolKoon: Sokkal reálisabb veszély, amit az egyik ember jelent a másik emberre, és ezt egy kutya hatékonyan tudja közömbösíteni. ÍNem (csak) a méretével vagy a harciasságával, hanem mert jobbak az érzékszervei, és más a bioritmusa, mint az emberé, ezért a bűnözők inkább kerülik a kutyákkal való konfrontációt.

AlexAston 2021.07.27. 07:13:45

@élhetetlen: nem tudom, feltűnt e, hogy a blog a XVIII. kerületről ír, azon belül is a Halmi erdő környékéről.
Na, pont ott van az említett kutyafuttató.

Szóval neked ennyire tellett olvasás és értelmezés témakörben...? ;-)

Free Péterhalmi Erdő 2021.07.27. 08:09:32

@AlexAston: én is megörültem 2 éve, amikor kijött ez a hír. A gond az, hogy ez valójában nem rendes kutyafuttató, de még csak nem is erdei és valójában az önkormányzat nem tett itt semmit. Van a kutyaiskola a főút mellett, annak már úgyis volt egy lekerített területe, amit elneveztek futtatónak és kiadtak róla egy pofás sajtóközleményt. Ha oktatás van, nem lehet használni, nem az erdőben van, hanem a főút mellett egy nagy kiszáradt placc némi fával a szélén. Itt-ott a kerítés is hiányos, ha akar, simán lelép az eb (és mint említettem, közel a főút).

Free Péterhalmi Erdő 2021.07.27. 08:22:08

@AlexAston: a Halmi erdő külterület. A törvény csak belterület közterületén írja elő a kötelező pórázt (illetve külterületen természetvédelmi és vadászterületen). A Halmi erdő nem természetvédelmi és nem vadászterület. Jogi értelemben azon kevés külterületek közé tartozik, ahol póráz nélkül lehet a kutya.
Az említett eset okairól:
- a kutya nem a gazdájával volt (kölcsönadott vagy frissen befogadott kutyák az első pár hétben még kiszámíthatatlanabbak, jobban kell rájuk figyelni)
- pórázon feszültebb minden kutya, több az acsarkodás, ugatás (van egy öreg kan kutyám, póráz nélkül kezesbárány, elkerüli a többi kutyát, pórázon sokkal többet ugat a többi kutyára)
- ha jön szembe egy ismeretlen kutya, mindig megfogom, behívom a sajátokat, mert nem tudom, hogyan reagálnak rá.

UI.: jól ismerem a helyi kutyaállományt, az erdőben csak egy dobbermant tudok, de őt egy férfi sétáltatja és mindig gazdaközelben van, nem lehet, hogy ti egy rotweilerrel találkoztatok?

AlexAston 2021.07.27. 08:26:15

@Free Péterhalmi Erdő: közterületnek számít törvényileg.
net.jogtar.hu/rendelet?council=fovaros&docid=A1600009.FOV&dbnum=104&timeshift=fffffff4&celpara=

A kölcsön kutya kizárólag pórázon sétál akkor is, amikor a gazdája viszi. Mert közterületen úgy kell.
Az eset nem bent az erdőben történt, hanem az oda vezető széles beton úton a házak között. Direkt út szélén mentem, és a másik oldalról szaladt oda a dög. Abban igazad van, hogy rottweiler lesz a megoldás, mert valóban kevertem a kettőt.

CoolKoon 2021.07.27. 08:31:33

@chrisred: Én arról beszéltem, amikor a kutya rátámad bármilyen arra járó járókelőre. Amúgy meg az tényleg nem feltétlenül igaz, hogy a bűnözők kerülik a kutyával való konfrontációt. Az alkalmi, pitiáner idióták igen, de azok, akik kimondottan "rákészülnek" valakinek a házára vagy lakására, biztosan nem.

CoolKoon 2021.07.27. 08:36:06

@AlexAston: Amúgy milyen vicces már, amikor a közepes testű keverék egy vadállat, de az ő ostoba, agresszív rottweilere biztosan nem az :D Gondolom, majd akkor is ezt fogja magyarázni, amikor egy gyereket mar majd meg az ő szíve csücske...

chrisred 2021.07.27. 08:58:48

@CoolKoon: Az egy átlagember számára már elég jelentős szűrés, mert a szervezett bűnözéssel nem nagyon kerülnek kapcsolatba.

Almandin 2021.07.27. 13:17:02

@chrisred: A betörők elég nagy része tud hatástalanítani kutyát is. Ők se mindig magányos elkövetők. Definíció szerint pedig nemcsak a Cosa Nostra méretű bűnszervezetek számítanak bűnszervezetnek, hanem egy huzamosan együtt dolgozó 2-3 fős betörőcsapat is. A betörés egyébként komoly szakma, csak nem legális, mivel másnak kárt okoz. Egy betörés komoly előkészületet igényel, ki kell nézni a célpontot, kifigyelni a tulajdonosok szokásait, úgy lebonyolítani az ügyletet, hogy ne tűnjön fel senkinek. A szajré értékesítésére is orgazdákat kell igénybe venni. Egy kutya nyilván jelent valamennyi védelmet, de nem száz százalék. Nagyobb védelem, ha kifigyelhetetlen, mikor vannak otthon, van a házban egy vagy több éjszakai bagoly, akik miatt éjjel-nappal őrzött a ház, stb. Az élőerős őrzés emberrel sokkal nagyobb védelem, mert ott egy ember figyel. De értelemszerűen csak a nagyon gazdagok tudják megfizetni.

Free Péterhalmi Erdő 2021.07.28. 12:16:38

@AlexAston: házak között soha nem engedném el a kutyát semerre pont az ilyen esetek miatt. Autó jöhet, házak közé beszaladhat, cicák vannak, más kutyák jöhetnek stb. Szerintem itt rendben van a kötelező póráz használat. Volt olyan pulim, aki mindig láb mellett jött pórázzal és nélküle is, de azért használtuk nála is (ha úgyis láb mellett jön és nem szaladgál, úgyis mindegy), viszont nagy méretű szaladgáló-szaglászó hely szerintem igenis szükséges lenne és nem csak látszatmegoldások. Erre a törvényi lehetőség is megvan, mert az önkormányzatok kijelölhetnek helyeket, csak eddig kevés helyen valósult meg. Az Óbudai szigeten pl. sikerült elérni és Csepel- Szigetszentmiklós határában is, hogy legyen sok hektár táblával jelölt szabad kutyasétáltató (nem csak futtató, hanem ahol hosszan lehet sétálni is) terület. Én csak azt szeretném, hogy a Péterhalmi erdőben is legyen erre lehetőség (és jó lenne még az országban sok más helyen is hasonló, mint ahogyan az pl. az osztrákoknál is van).

Ahol ti sétáltatok az belterület, szerintem sem jó, ha az erdő mellett lakók póráz nélkül sétálnak az erdőig, mert ott még forgalom van és egyéb veszélyforrások, az erdő maga viszont külterület, ebből a posztból (és a benne található térképből is kiderül): petrovai.blog.hu/2018/11/12/3_1_hektar_erdot_lakoovezette_alakitasat_kezdemenyezi_ughy_attila_a_xviii_kerulet_polgarmestere

Free Péterhalmi Erdő 2021.07.28. 12:20:36

@midnight coder: ez nem így van. Még a vadon élő ragadozók sem feltétlenül eszik meg az embert és ennek evolúciós okai vannak: index.hu/tudomany/til/2021/07/18/homo-sapiens-ragadozok-miert-nem-eszik-az-embert/
süti beállítások módosítása