Szabad sétáltatásról és a felelős kutyatartásról

Szabadon kutyázók

Szabadon kutyázók

Most éppen Csepelről sikerült elűzni a kutyásokat

2021. október 17. - Free Péterhalmi Erdő

Az Akácfa utcai kiserdő mögötti sokak által csak "prérinek" nevezett területre évtizedek óta jártak az emberek kutyát futtatni vagy csak sétálni egy nagyot a város széli zöldben. Egészen eddig.

kepernyofoto_2021-10-16_20_35_26.png

(a képen látható Barázda utca-Vadrózsa utca közötti területről van szó, a közepén keresztül futó ösvényt már beszántották, szélén látható kanyarodó ösvényt szintén, csak a szélső ösvény maradt)

Jó kis hely volt ez: nagy séta az elmúlt 10 évben csodálatosan megújult, szemétmentesített, jól karbantartott kiserdőben, utána szaladgálás a réten, esetleg még egy séta az alig pár száz méterre fekvő szigetszentmiklósi Kavicsos tóig. A "prérin" a legtöbben kutyával sétáltak, kerékpároztak vagy sárkányt eregettek, de láttunk már siklóernyősöket és távirányítós autóval vagy repülővel játszó fiatalokat is.

Ez a város széle. Alig egy hektárnyi külterület a lakóházak és az M0-ás autóút között.

Most valaki megvette az egészet és beszántotta. Szombaton, amikor sok család indul ki az erdőbe sétálni, kerékpározni, amikor átsétálnak az emberek a tóhoz, két ember járkál a rétet körbevevő úton és elküldi az arra haladókat arra hivatkozva, hogy ez mostantól magánterület. Persze sokan csalódottak és dühösek, hiszen ez a város széli kis zöldterület sok család kedvence volt, még a TOP10 budapesti rét listájába is bekerült.

A préri szélén tábla lett kitéve arról, hogy ez mostantól magánterület és hogy mérget szórtak a területre. Mellette csalódott sétálók nézegetik mi történt. A föld közepén traktor szánt, szemből két kerékpáros érkezik felháborodva, mert a préri szélén húzódó Budapestet Szigetszentmiklóssal összekötő földúton az új tulajdonos azzal tartóztatta fel őket, hogy mostantól nem lehet a kijárt széles úton áthaladni, hanem a szélső begyomosodott, eddig csak kevesek által használt ösvényt lehet használni.

A piros pulóveres ember már napok óta járja körbe a területet és állítja meg az erre járókat, zavarja el a kirándulásra, sétára érkezőket, egyesek beszámolója szerint olykor otromba hangvételben tájékoztatva őket arról, hogy a "törvény nem tudása nem mentesít annak betartása elől". Miszerint ez magánterület és másnak nincs itt keresnivalója.

Az erdőben kutyásokkal találkozunk szembe, ők úgy hallották, milliárdos összegért kelt el a földdarab, de persze ez már tényleg csak a helyiek között terjedő pletyka, nem tudjuk. 

Persze a tulajdonosnak nyilván igaza van, megvette, használni fogja, az övé, más ne mászkáljon rajta. Most egyengetnek, szántanak, elzavarnak. Később majd állítólag lesz kerítés és majd egy újabb lakópark vagy ipari létesítmény épül itt. Tovább lehet menni, ez már az övék, lehet más helyet keresni szaladgálásra meg kutyasétáltatásra.

De ugyan hova? Az elmúlt években sorra szűntek meg a város körüli zöldterületek. A gyáli kiserdő helyén most éppen idősek apartmanháza épülne az erdővédők tiltakozása közepette, a város és az agglomerációs települések körüli kis földdarabok, erdősávok helyén egyre több a lakópark, a raktár. 

A törvény belterület közterületén póráz viselésére kötelez, kivéve a kutyafuttatókat, amikből kevés van és sok szánalmas állapotú, külterületen, ha nem természetvédelmi vagy vadászterület, lehetne póráz nélkül sétáltatni. Ez pont egy ilyen külterület volt. Eddig. És sajnos tudok még 4-5 olyan város széli korábban a kutyák szabad sétáltatására alkalmas területről, ami az elmúlt 1-2 évben hasonló körülmények között szűnt meg. A csepeli, Tihanyi utcai préri esete egyáltalán nem egyedülálló. De ettől még hiányolni fogjuk ezt a sokak által használt kellemes sétahelyet, ami az emberi kapzsiság újabb áldozata lett. Kár érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://18keruletikutyasok.blog.hu/api/trackback/id/tr4616723812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexAston 2021.11.20. 10:33:36

Tehát volt egy senki földje, amit jól letapostak a kutyások, meg lehetett használni szabadon.
De most az már magán tulajdon.
Mi ezzel a gond?
A préri melletti házak sem 100 éve vannak ott, hanem viszonylag friss parcellázás.
Kutyát pedig falun kell tartani, nem a városban. Ilyen egyszerű.
süti beállítások módosítása