Szabad sétáltatásról és a felelős kutyatartásról

Szabadon kutyázók

Szabadon kutyázók

Miért nem elég, ha a kutyát a kertben tartjuk?

2021. július 22. - Free Péterhalmi Erdő

A kerületi kutyafuttatók csekély számáról készült egyik Facebook poszt alatt láttam egy érvet, miszerint "a kutyának a kertben a helye" és "szaladgáljon a kutya a kertben". Miért nem elég a kutyának a kert szaladgálni? Miért kéne még sétáltatni is? 

A kutyák évezredeken keresztül az ember közelében éltek, de nem kennelekbe, kerítésekkel elzárt udvarokba zárva. Az őrkutyák őriztek, a terelőkutyák tereltek, a vadászkutyák vadásztak. Mindezt az ember közelségében tették, társállatként. A kutyák évezredeken át fejlődtek olyanná, hogy kötődjenek az emberekhez. Tudtad például, hogy a kutya az egyetlen, ami vészhelyzet esetén az emberhez menekül és tőle kér segítséget?

Mi a baj a kerttel? Semmi. A baj a kutyatartás kultúrájával van. A városias életmód, az egymáshoz egyre közelebb található házak, telkek miatt változtak meg a kutyatartási szokások. Régen (és néhány helyen még most is) falun a kutyák kiszaladgálták magukat a földeken a nekik megfelelő feladat ellátása közben, meg persze közben megkergettek néhány pockot, ástak kicsit, nem rohant utánuk három közterület felügyelő helyszíni bírságot lobogtatva, amiért mindezt közterületen teszik :)

Az egyre kisebb kertek és a városi életmód a gond. Reggel elmegy a család otthonról, estefelé hazatér, Bundás a kertben várja őket. Megvakargatják a fejét, esetleg kicsit játszanak vele (mert ugye a felelős állattartás), aztán mennek pihenni. Bundás kint marad, mert a "kutya ne jöjjön be a lakásba", mert szőr, por és már olyat is hallottam, hogy fertőző (a kutya pont nem az, de pl. a kijárós éjszaka a kanapén alvós Cirmikére nem mernék megesküdni).

1. A kutyák mozgásigénye típusonként változó.

Az American Kennel Club ajánlása szerint az alacsonyabb aktivitási szinttel rendelkező kutyák (pl.bichon frise, cockapoo, a yorkshire terrier, a miniatűr pincher) napi 60 perc mozgással is egészségesek tudnak maradni.

A közepes mozgásigényű kutyák (pl. terrierek, vadászkutyák, puli), napi 1-3 óra aktív mozgást igényelnek.

A nagy mozgásigényű kutyák (pl. husky, szánhúzó fajták, juhászkutyák, mint pl. a belga juhász, border collie, munkakutyák, mint pl. a németjuhász, a nyomkereső vadászkutyák, labrador, golden retriever) pedig napi 3-6 óra aktív mozgást igényelnek. 

A mozgás nem csak annyi, hogy kiszaladok megugatom Mari nénit, amíg elhalad a ház előtt a szatyorral, meg őrjöngök kicsit, amíg elhalad a postás. Aktív mozgásról van szó.

Egy terelőkutya a régi időkben naponta átlag 15-20 kilométert tett meg munka közben.

Egy vadászkutya 10-15 kilométert.

Egy kisebb testű "társasági" kutya napi 8-10 km.

Vajon ezt tudod biztosítani neki a kertben?

És vajon ki játszik napi 3-6 órát a kertben a kutyájával? Vagy akár napi 1-et?

Ezt csak sétával lehet legalábbis megközelíteni. Meg szabad szaladgálási lehetőséggel egy nagyobb futtatóban és a szabadban.

Ha pórázon rángatod magaddal, akkor a kutya kb. akkora távolságot tesz meg, mint a gazda. Ha szabadon szaladgálhat, akkor meg 3-4x annyit. Ha mondjuk felelős kutyatartóként napi 2 órát rászánsz a sétára, egy óra alatt megteszel 3-4 kilométert, 2 óra alatt 6-8 kilométert. Ez pórázzal haladva még mindig alatta van a napi igénynek.

Ha viszont póráz nélkül sétál a kutya, ha nagy területen szabadon szaladgálhat a többi kutyával, akkor ennek a háromszorosát teszi meg.

Miért kell kimozognia magát?

Egyrészt egészségügyi okokból (nem hízik el).

Másrészt azért, mert az egész nap a kertben unatkozó kutya egy idő után nagyon idegesítő lesz. Ugat, vonyít, minden rezzenésre rohan és a kerítésnél őrjöng, a saját farkát kergeti, bizonyos fajták rögtön szökni kezdenek, ha máshova nem is, de a szomszédba körbenézni mindenképpen. Jönnek a nevelési problémák: kiszalad a kapun, felugrál, mindent szétrág stb. Ha jó fejek a szomszédok, akkor csak egy boldogtalan kutyád lesz. Meg esetleg néhány rossz éjszakád, mert a kutya túl zajos. Ha kukacos szomszédokat fogsz ki, akkor viszont kezdődik a finomabb "csináljál már valamit", a keményebb anyázás, a duzzogás és a sértődés, mert már ezerszer szóltam, de még mindig ugat a kutya (amire a válasz mindig az, hogy "de hát azért kutya, hogy ugasson"), a "feljelentelek" vagy rosszabb esetben a mérgezés. És hát az se leányálom, ha végül feljelentéssel eléri a szomszéd, hogy birtokvédelmet rendeljenek el, azaz kötelezően csendben kelljen tartani a kutyát (ami elég kemény dolog, egy unatkozásból szökős ivaros kankutyánál, akit, ha éjjelre bezársz, hogy ne odakint ugasson egész éjjel ébren tart majd, így talán a szomszéd igen, de te biztosan nem fogsz tudni aludni). 

Mindez elkerülhető, ha a kutya a fajtájának megfelelő mértékben kimozoghatja magát. Bizonyos fajtáknál emellett szellemi fárasztásra is szükség van.

kutyusok.jpg

2. Miért nem szaladgál a kertben, ha úgyis ott van?

Mert a kertet már ismeri, nem fog magától szaladgálni benne, nincs semmi motivációja rá. Persze, ha történik valami, megy és ugat. De ha unatkozik, akkor is ki fog menni és idővel kezdődik a játszma a szomszédokkal.

Ráadásul nem csak szaladgálni fog a kertben, hanem:

- füvet enni,

- ásni,

- különféle tárgyakat megrágni,

- széttúrni a frissen vetett ágyást (mert a friss föld szaga ásásra csábítja a kutyát, plusz ásványianyag pótlásként eszik is kicsit belőle)

Minél jobban unatkozik, annál inkább keres majd magának valamit, amit csinálhat és azt biztosan a kerted bánja meg. Ellenben, ha kiviszed sétálni, a kerted is megmarad és a kutya is boldog.

3. A kutya igénye az is, hogy szocializálódjon, más kutyákkal játsszon.

Persze veled a legboldogabb, de alapvetően falkaállat, akinek fontosak a kutyatársak. Sokat tanul tőlük és olyasmit is játszik, amit egy emberrel nem tud (próbálj meg egy vizslával vagy kopóval kergetőzni :) )

4. A kutya társállat. 

Sajnos a városias életmód (reggel munkába-suliba, este haza) sok-sok unatkozó kutyát teremtett. Plusz utána nincs kedved-erőd már kivinni. A kutya viszont az ember közelségét igényli, nem szeret 8-10 órákat otthon ücsörögni. A magára hagyott kutyák nem véletlenül lesznek depressziósak. De ha csak 1-2 napra mész el és hagyod magára a kutyát (a szomszéd meg megeteti), akkor is gyakran az első 1-2 napban nem eszik, sokat alszik, kevésbé aktív az eb és akkor élénkül fel, ha újra hazaérkezel.

Bizony, a kutya a közeledben szeret lenni. A home office idején sok kutyatartó figyelte meg, hogy a kutya ott alszik a lábánál, amíg dolgozik, mindenhova követi a lakásban stb. A kutyák örülnek a home office-nak. Látszólag egész nap alszanak, míg de dolgozol, de ők akkor boldogok, ha a gazdi közelében lehetnek és mehetnek vele mindenhova (ahova csak lehet).

Ennek a kötelező minimuma a napi séta, a magasabb foka az, hogy magaddal viszed nyaralni, kirándulni is. Vagy ha erre nincs mód, akkor keresel neki kutyanapközit, utazások idejére pedig megfelelő felügyeletet (kutyasétáltató, kutya hotel, vagy egy rokon, barát, aki naponta megsétáltatja). Ez utóbbi talán túlzásnak tűnik, hiszen mennyivel egyszerűbb otthagyni a kertben Bundást arra a pár napra, majd a szomszéd megeteti. De mi történik, ha unalmában vonyítani kezd? Ha kiszökik? (mert ha otthon vagy, nem csinálja, de ha unatkozik és magányos, akkor bizony megtalálhatja a módját) Ha utánad indul? (sok kutya hajlamos lelépni abban a pillanatban, hogy a gazdi is elment otthonról)

Összegezve:

- A pusztán a kertben tartás nem elegendő a kutyának az egészsége fenntartásához.

- A kutya számára ingerszegény környezet a már unásig ismert kert.

- A kevés mozgás és inger miatt a kutya rossz szokásokat alakít ki és gyakran el is hízik.

- Ha kutyát szeretnénk, döntsünk felelősen és akkor fogadjunk be vagy vásároljunk kutyát, ha biztosítani tudjuk számára a napi sétát, mozgást, be tudjuk őt vonni a családi programjainkba. Csak azért ne tartsunk kutyát, mert cuki és elvan a kertben.

- Ahhoz, hogy kevesebb legyen a konfliktus a kutyások és a kutyaugatástól, unatkozásból elkövetett rongálástól szenvedő szomszédok között, a kutyát naponta le kell mozgatni (és egyes fajtákat szellemileg is le kell fárasztani különféle feladatokkal). Ehhez pedig biztosítani kéne a megfelelő feltételeket.

- A jelenlegi jogi szabályozás ellentmond az állatvédelmi érdekeknek, hiszen nem teszi lehetővé a szabad kutyasétáltatást.

- A megoldást minél több táblával jelölt póráz nélküli kutyasétáltatásra alkalmas hely kijelölése jelentené (mint amilyen már található az Óbudai szigeten és Kőbányán is), az etikus és felelős kutyatartás támogatása és széles körben való elterjesztése. Jó ötlet a kötelező kutyatartási oktatás bevezetése is (Ausztriában már van ilyen), ez egyrészt ösztönzi a felelős állattartást, belépési korlátot szab, csökkenne a hanyag kutyatartók és ezzel a szaporítók száma is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://18keruletikutyasok.blog.hu/api/trackback/id/tr4016634092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása