Szabad sétáltatásról és a felelős kutyatartásról

Szabadon kutyázók

Szabadon kutyázók

Mit jelent valójában a felelős kutyatartás?

2021. július 28. - Free Péterhalmi Erdő

 

Sok helyen sokszor hangzik el a felelős kutyatartás kifejezés, de valójában mit jelent?

Valahol ott kezdődik, hogy megfontolom, kell-e nekem egyáltalán kutya. Hirtelen elhatározásból ne fogadjunk be egy kutyát, hiszen a kezdeti lelkesedés elmúlik és aztán még 10-15 évig ott lesz a kutyánk, akiről gondoskodnunk kell. Időt kell rá szánnunk, pénzt, energiát és az életünket is össze kell vele egyeztetni.

Miért ne válassz kutyát?

Azért ne válassz kutyát, mert ha van kert, akkor kell bele kutya is. Ha kutyád lesz, nem lesz 100%-ig tökéletes és makulátlan a kerted (legalábbis addig, amíg meg nem nő, felnőtt kutya már ritkábban túr kertet és gyomlál ki növényt, de azért nagy nyári melegben lehet, hogy ás magának egy gödröt és néha beleeszik majd a virágföldbe). Össze kell majd szedned a kertből a kutyagumit. Meg kell fontolnod a gyomirtás időpontját (mert a gyomirtó mérgező a kutyának). És, mint azt korábban már leírtam, a kutyának nem elég, ha csak a kertben szaladgál.

Ha kutyád lesz, lesz konfliktusod a szomszédokkal is, ezt számold bele. A szomszéd kutyája ugatja a tiédet, vagy a tiéd őt, vagy a szomszédot ugatja. De volt olyan is, hogy a szomszéd kutyája szétszedte a mi kerítésünket, hogy átjöhessen a mi kutyánkhoz. Éjszaka ugat (nem tudnak aludni), nappal ugat (nem hallják tőle a tévét - igen, volt ilyen szomszédunk is). Kiássa magát a kutya. Kimászik a kerítésen. Átjut a szomszédba. Tündéri, csendes, jólnevelt, mindezeket nem csinálja, de ha elindulsz vele sétálni, ugat a többi kutya és ez zavarja a szomszédokat (true story :) ) Ezekre mind készülni kell és nem kell meglepődni, ha minden igyekezeted ellenére lesz olyan, akit zavar a kutya és kész.

Belefér az életmódodba egy kutya? Ha sokat akarsz utazni, akkor nem. Ha külföldre jársz dolgozni, akkor sem. Ha sok a túlóra, este holtfáradtan zuhansz ágyba és pihenésként nézel ki a fejedből, akkor nem. Ha képtelen vagy a rendszerességre, utálsz a szabadban lenni, nem vagy képes minden nap 1-2x sétálni vinni, nem tudsz reggel vagy este 1-2 órát kiszakítani az életedből, akkor sem.

Jó megoldás lehet, ha beosztjátok a családban, mikor kié a kutyasétáltatás feladata, de fontos, hogy a kutya mindegyikőtökhöz szokjon hozzá (a legjobb, ha már a kutyaiskolába is együtt jártok vele). Gyakran látok olyat, hogy minden nap ugyanaz hozza a családból a kutyát és csak 1-2x egy másik családtag és rá már nem figyel a kutya, nem tudja kezelni, ami számos veszélyt rejt magában. Azt se felejtsétek el, hogy a törvény szerint nem vezetheti a kutyát olyan személy, aki nem tudja féken tartani és 14 éven aluli sem. Szóval bármilyen megbízható mondjuk egy 12-13 éves gyerek, ne vegyetek neki kutyát azzal a felkiáltással, hogy "majd te fogod sétáltatni", mert ezt nem teheti meg, te vagy érte a felelős (és 14 éves kor felett is csak úgy engedném el a gyereket a kutyával, ha bevontátok már a kutya képzésébe is, gyakorlott, hallgat rá a kutya, ismeri a vezényszavakat, nem ijed meg váratlan helyzetekben sem).

Belefér a pénzügyeidbe egy kutya? Az etetésre vannak relatív olcsó, egészséges alternatívák (de ezek időigényesek, beszerzés, főzés), de akármilyen jól csinálod, ez is pénzbe kerül. Az állatorvos sem olcsó. Szerencsés esetben az első kötelező oltások után évi 8000 a kötelező oltás és ezzel megúszod. De vannak ajánlott oltások is, kullancs elleni védekezés, lehet allergiás a kutya, lehetnek kisebb-nagyobb sérülései és sajnos súlyosabb betegségei is, amiknek a költségei bizony váratlan kiadásként jelentkeznek és jobb esetben több tízezer, rosszabban több százezer Forintba kerülnek. 

Ne feledkezzünk meg az ivartalanítás költségeiről sem! Fiúknál 20-30.000, lányoknál 30-40.000 Forint körüli kiadásra számíts. Ezen nem érdemes spórolni, mert egy csomó későbbi kellemetlenségtől kímél meg téged (verekedés, váratlan szaporulat, szökés, viselkedési problémák) és egy csomó betegségtől a kutyát (amivel ez az egyszeri kiadás számodra is anyagi előnyöket jelent majd). És nem igaz, hogy a te kutyának át kell élnie az anyaság örömeit (szukáknál) vagy a boldogító szexet (kanoknál). A szukának annyira nem nagy öröm egy csapat kiskutya nevelése, testileg leszívják, lefogy, szőre hullik stb. Neked meg lesz egy csapat cuki kiskutyád, akinek kereshetsz gazdát (miközben a menhelyek tele vannak). A kan számára pedig puszta ösztön a párzás, semmi előnye nincs belőle, sokkal boldogabb, nyugodtabb, ha nem "muszáj" folyton a tüzelő lányok után mennie.

view-1844110_1280.jpg

Milyen kutyát válasszak?

Mindig vannak divatkutyák. Régen a németjuhász és a tacskó. Aztán volt egy magyar fajták időszak. Aztán a "harci kutyák" száma gyarapodott. Most éppen a közepesek közül a border collie a kedvenc, emellett pedig az icipici termetű fajták is nagyon népszerűek (Westie, Yorkie, törpetacskó, pincher és társaik).

Ne divatból válassz kutyát!

Ne azért, mert jól néz ki!

Érdemes számításba venni a:

1. Méretet: lakásba nagy termetű kutyát ne! A kicsik és a közepesek elvannak ott is, ha naponta többször sétálhatnak.

2. Fajtajellemzőket: mire való az adott kutya, mire tenyésztették? Mekkora a mozgásigénye? Ki tudsz-e elégíteni ekkora mozgásigényt? Milyen természetű? Nem mindegy, hogy vadászkutya vagy terelőkutya. Ez meghatározza, hogy milyen természet, hogyan viselkedik a gazdájával (a vadászkutyák pl. önállóbbak és önfejűbbek is egyben), hogyan viselkedik más kutyákkal, mennyire védi a területét (egy golden retriever pl. nem feltétlenül lesz jó házőrző - ugatni esetleg fog, de általában simán beengedi a látogatókat)

3. Kik élnek a családban? Kisgyerek mellé nem biztos, hogy jó választás egy staffordshire terrier (különösen, ha nincs lemozgatva, nevelve, foglalkoztatva). A nagymamának pedig nem jó választás egy vizsla (kivéve egy sportos nagyi, aki naponta hajlandó 5-6 kilométert sétáltatni, esetleg biciklizni vele, túrázni menni)

4. Kint vagy bent fogod tartani? Vannak olyan fajták, amiket nem lehet a kertben tartani (vékony a bundájuk, télen fáznak, sokan nem tudják, de a tacskók többsége sem szeret kizárólag a kertben lenni)

A következő döntés: HONNAN választok kutyát?

 

Hát ne a Jófogáson meg Marketplace-en olcsón kínált fajtajellegűt válaszd! Sajnos sok a divatkutya és ezeket általában meglehetősen alacsony áron kínálják. Aztán hazaviszed és kiderül, hogy beteges típus. Sok mindenről hallottam az elmúlt években ezen a téren: már a hazaúton elájult a kutya (Szabolcsban 30.000-ért kínált yorkie), olyan allergia, ami miatt csak a legdrágább hipoallergén táp+gyógyszeres kezelés mellett tudott élni a kutya (border collie), 5 éves koráig semmi baja nem volt, aztán sorra jöttek a bajok: gyulladások, rák... (bolognese), eleve szívférgesen elhozott kutya (törpetacskó).

Ha kell a fajtajelleg, akkor rá kell szánni a pénzt a valóban tenyésztőtől származó fajtisztára.

Vagy körül kell nézni a fajtamentő alapítványoknál.

Vagy lehet hozni menhelyről keveréket (vagy körbenézni a környéken, ismeretségi körben, itt-ott mindig akad véletlenül megesett szaporulat). Sokan mondják, hogy a menhelyinek, a keveréknek is lehet baja. A köztudatban élő "a keverék kutyák ritkán betegek" elmélet statisztikailag nem bizonyított, az azonban igen, hogy a keverékeknél ritkábban fordulnak elő a fajtára jellemző betegségek (pl. keverék tacskónál ritkább a tacskóbénulás).

Ha pedig már megvan a kutya:

 

Az állatvédelmi rendelet jól szabályozza a megfelelő kutyatartás mikéntjét, azonban elsősorban az állattartás szélsőséges és az állat (valamint az ember) számára veszélyes vagy egészségtelen állattartási módokra fókuszál, pl. hogy milyen hosszú láncra lehet tenni a kutyát - nyilván van az a kutya, akinek már egy hosszabb lánc is jobb életminőséget jelent, de a valóban boldog kutyaléthez egyáltalán nem is kellene lánc, mint ahogyan az állandó kennelben tartás - még, ha meg is felel a rendelet előírásainak - sem jó a kutyának, hanem szükséges rossz. Erről tanúskodhatnak azok, akiknek a szomszédjában a szabályos méretű kennelben egész nap egy unatkozó házőrző vonyít unalmában.

Mi kell a felelős kutyatartáshoz az állatvédelmi rendelet betartásán túl?

1. Kell neki az oltás: ez nem az orvosok heppje és az sem igaz (sajnos még most is hallani ilyet), hogy "a veszettség már rég eltűnt, miért kéne oltani ellene?" (azért tűnt el, mert oltanak ellene és a vadállományban is van veszettség elleni immunizálás). És a kötelezőkön kívül is érdemes elgondolkodni még néhányon, legalább a kombinált oltást pár évente felvenni, illetve nyomon követni, hogy a környéken nincs-e valamilyen járvány (tavaly pl. itt a 18. kerületben kennelköhögés volt), amire lehet oltást kérni.

2. Oda kell figyelni a súlyára: néhány országban az elhízlalás már ugyanúgy állatkínzásnak számít, mint ha nem kap eleget enni a kutya. Ki kell választani a kutya számára (méretének és fajtájának) megfelelő tápanyagmennyiséget és táplálékot és nem kell mellé a nasi. A kutyának sem jó, ha alig tud menni séta közben. A táplálék mellett kell elegendő mozgás is, hogy egészséges maradjon a kutya. A túlsúly és a mozgáshiány ugyanúgy betegségeket okoz a kutyáknál, mint az embereknél.

3. Nevelni kell: a kutya nem plüssmackó (elég, ha ölelgetik) vagy aranyhal (etetik és elvan), hanem társállat, akinek nem elég, ha aranyosan nyünnyögnek neki, simizik és kap enni. Néha azt kell mondani, hogy "nem szabad". Egyértelműen jelezni kell a határokat. Falkaállat is, ezért fel kell állítani a falkasorrendet. A kutyaiskola jó megoldás a tanulásra, de remek online lehetőségek is vannak (pl. ez a Youtube videó sorozat) és számos könyv is létezik a témában. A nevelés nem egyszeri dolog, nem olyan, hogy "leérettségiztem, többé nem tanulok", hanem élethosszi tartó tanulás. A kutya szívesen tanul, ha tanítják és mindig vannak olyan területek, ahol még fejlődhet vagy új szokások, amiket felvesz és amiken változtatni kell.

A nevelés nem ordibálás a kutyával és semmiképpen sem verés. Sok embertől hallom az ijesztve nevelést is (pl. láncot csörgetni, ha rosszat csinál), de az érzékenyebb kutyáknál ez csak komplexusokat alakít ki és túlságosan visszahúzódóvá teszi őket. Jutalmazással viszont a legtöbb kutyafajta nagyon gyorsan tanítható.

4. Naponta foglalkozni kell vele: a séta és a rendszeres játék alap. Ehhez jöhet még a rendszeres szocializáció más kutyákkal, a családi programokon való részvétel, kirándulás és sportolás kutyával, valamint a kutyás sportok kipróbálása, strandolás és még sok minden más.

5. Biztosítani kell neki a megfelelő, biztonságos környezetet: kerítés, amin nem tud se alul se felül kijutni, fekhely, ami csak az övé. Kinti kutyáknál a biztonságos, télen is meleget adó ház és nedvességmentes fekhely. Ne férjen semmihez hozzá, ami kárt tehet benne! 

6. Megfelelő táplálék: méretének, fajtájának, súlyának, egészségügyi állapotának elegendő étel. Ebben sokféle irányzat van, mindenki meggyőződésének megfelelően választhat, ami viszont fontos, hogy kerülni kell a túletetést, a tiltott ételeket (pl. csokoládé és xilit) és érdemes rendszeresen egyeztetni az állatorvossal is, ő mit ajánl, ugyanis a kor előrehaladtával változtatni kell az étrenden és ez minden fajtánál más korban érkezik el (pl. senior tápra váltani)

7. Meg kell őt védeni: a póráz használata az utcán nem csak a járókelőket védi a kutyától, hanem a kutyát is az autóktól. Meg kell tanítani a behívásra is, nem biztonsággal behívható kutyát soha ne engedjünk el nyílt, idegen területen (pl. táblával jelölt futtatóban). A behívást először védett helyen kell gyakorolni, aztán folyamatosan kipróbálni egyre ingergazdagabb szituációkban, hogy ha éppen bekapcsol nála a vadászösztön vagy elszaladna egy cica után, esetleg más kutyákkal játszik, mi pedig már indulnánk haza, akkor is odahívható legyen.

A felelős kutyatartásba beletartozik az is, hogy odafigyelünk másokra is és összeszedjük a kutyagumit az eb után. Ez egyrészt kötelező, másrészt mert ez a legnagyobb támadási felület a kutyatartókon, sokkal kevesebb támadás érne minket, ha nem lennének olyanok, akik szerint, ha "nem látszik, akkor nincs is". De ez már az etikus állattartás területe, aminek egy külön bejegyzést szeretnék szentelni. Szóval: folyt.köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://18keruletikutyasok.blog.hu/api/trackback/id/tr2616634090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2021.07.29. 15:11:36

Kutyát tartani annak kellene, akinek a munkájához ez elengedhetetlenül szükséges. Rendőrségnél kábítószer vagy robbanóanyag kereső kutyák, kutató-mentő kutyák. Minden más, hobbi kutyatartás a beteglelkű ember perverziója.

Amíg le nem szoknak az emberek a kutyatartásról, addig is minden közterületen tartózkodó kutyát pórázzal és szájkosárral kell ellátni.

AlexAston 2021.07.29. 17:43:22

@Örömhernyó: én belvárosban be is tiltanám, csak kertes házban engedném a kutya tartást, megfelelő környezetben.

Almandin 2021.07.30. 00:18:18

@Örömhernyó: Ez már túlzás. Miért kellene a kutyatartást betiltani? Nem minden kutya embereket szétcincáló véreb. A póráz és a szájkosár valóban jó.
Nem perverzió kutyát tartani. Van, aki mély lelki kapcsolatot épít ki vele. A kutyák is sokfélék, én nem utálom mindet. Elhiszem, hogy neked nagy trauma volt a múltkor leírt eset, de attól az ebek többsége sose árt senkinek. A kutyafóbiád az előzmények ismeretében érthető, de nem kell elrontani mások örömét, kutyatartását.

Almandin 2021.07.30. 00:20:30

@AlexAston: Éltem belvárosi környezetben, semmi bajom nem volt a kistesű kis ölebekkel. Nyilván nem a nagytestű kutyák valók oda, de egy tacsi vagy pincsi jól tartható ott is.

Nancsibacsi 2021.07.31. 07:51:12

Arra jó hogy legalább ne gyereke legyen annak, akinek a gyerek amúgy se lenne jó ötlet

AlexAston 2021.09.04. 21:37:50

Hamar vége lett a blognak. Mindenkit megbüntettek a közteresek...?

Free Péterhalmi Erdő 2021.10.17. 08:01:59

@AlexAston: szinte senkit nem büntettek még meg, de közben megkezdődött a hivatalossá válás és a Parkerdővel való egyeztetés, hogy legyen érdekvédelme a helyi kutyásoknak.
süti beállítások módosítása